Водич за родитеље за коришћење инстаграма

Да ли сте знали да је једна од најпопуларнијих друштвених мрежа инстаграм објавила водич за родитеље под називом Како разговарати са својим тинејџером о инстаграму?

Овај водич, нажалост, још увек није доступан на српском језику (од регионалних језика, доступан је само на словеначком и македонском) стога издвајамо неколико важних одредница које родитељима могу приближити инстаграм и његову важност за дететову свакодневицу.

Укратко, овај водич за родитеље на око 25 страна најпре упознаје родитеље шта је инстаграм, као и то да деца већ са 13 година могу имати своје налоге. Као веома важну ставку водич истиче да би родитељи са својом децом требало да одлуче да ли ће дететов налог бити приватни или јавни у зависности од чега ће дете моћи да контролише ко може видети његове/њене објаве на сторијима, фидовима или уживо и ко му/јој могу бити пратиоци.

Такође, једна од важнијих упута је како да родитељ помогне детету да препозна негативне коментаре са туђих налога као и фотографије, видеа или сторије на налозима који су намењени вршњачком насиљу и да то пријави (пријаве су анонимне тако да деца без страха могу то учинити). Дете са свог налога такође може ограничити своју комуникацију са другим налозима и филтрирање коментара.

Поред тога, родитељи на дететовом налогу могу имати увид колико оно проводи времена на инстаграму (дневно и недељно) те у складу са тим саветовати детету оптимално провођење времена, а могуће је подесити и дневни лимит. Постоји и опција привременог укидања нотификација односно обавештења.

У сарадњи са експерткињом из области едукације у друштвеним медијима, Аном Хомајун (Ana Homayoun), инстаграм је креирао упитник за родитеље који им могу помоћи да боље разумеју навике свог детета у коришћењу ове друштвене мреже. Кроз упитник би родитељи требали да прођу заједно са својим дететом, а питања су следећа:

  1. Зашто ти се допада инстаграм?
  2. Шта желиш да ја знам о инстаграму?
  3. Којих 5 инстаграм налога које пратиш ти се највише допадају?
  4. О којим стварима размишљаш пре него што нешто поставиш на инстаграм?
  5. Ако имаш неколико инстаграм налога, шта делиш на сваком од њих?
  6. Како лајкови и коментари утичу на то како се осећаш у вези са неким постом?
  7. Познајеш ли своје пратиоце? (Ако ваш тинејџер има приватни профил, питајте га/је како одлучује ко ће га/је пратити) Шта радиш када неко кога не познајеш покуша да ти се обрати преко приватне поруке?
  8. Шта мислиш о количини времена коју проводиш онлајн?
  9. Да ли те је некад узнемирило нешто што си видео/ла или доживела онлајн?
  10. Шта би учинио/ла да видиш да је неко насилан према некоме на инстаграму? (Да ли познајеш алатке за пријављивање и за филтер за увредљиве коментаре на инстраграму).

На крају овог инстаграм водича за родитеље, доступан је и речник – профил, објава, стори, коментар, итд…

Језици на којима је могуће преузети овај водич налазе се на овом линку.

Ovaj unos je objavljen pod образовање. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor